inDepressie tipt

  • Momenteel nog geen tips
Lichttherapie

Dat blijkt uit onderzoek van psychiater en onderzoeker Ritsaert Lieverse. De positieve effecten van lichttherapie bij de bestrijding van [node:64,title="winterdepressie"] zijn al langer bekend. Nu blijkt dat lichttherapie ook bij niet-seizoensgebonden depressies succesvol kan worden ingezet. Ook werken de positieve effecten na beëindiging van de behandeling door.

Voor het onderzoek werd een groep van 89 ouderen met een [node:4601,title="depressie"] verdeeld in twee groepen. Alle deelnemers waren boven de 60 jaar. De verwachting was dat bij ouderen met een depressie de biologische klok extra vatbaar is voor de gunstige effecten

Placebo
De eerste groep van 42 deelnemers kreeg thuis een helder blauw licht geïnstalleerd. De controlegroep van 47 personen kreeg als placebo thuis een gedimd rood licht. Beide groepen werd gevraagd gedurende drie weken iedere ochtend een uur gebruik te maken van het licht.

"De resultaten zijn duidelijk: 58 procent van de deelnemers met een blauw licht nam verlichting van depressieve klachten waar. Bij de deelnemers met het placebo gold dit slechts voor een derde", aldus Lieverse.

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het Amerikaanse tijdschrift Archives of General Psychiatry.

Nieuws / onderzoeken: 
Voor dit onderzoek zijn genoeg mensen. Blijf op de hoogte van nieuwe onderzoeken: