inDepressie tipt

 • Momenteel nog geen tips
Wat zeg je tegen iemand in een depressie

Voordat u een gesprek aangaat let dan eerst op het volgende

 • Erken de [node:4601,title="depressie"] voor wat het is en schuif het niet af op een 'fase in het leven'.
 • Geef voor uzelf toestemming dat de ander zich [ node:851,title="depressief"] mag voelen en dat dit meer is dan enkel een 'verdrietig gevoel'.
 • Probeer geen gesprek te voeren omdat u zich genoodzaakt voelt. Meen elk woord dat u zegt.

Eerder kon u lezen wat niet te zeggen tegen iemand in depressie. Nu een lijst met wat wel te zeggen:

 1. "Ik hou van jou."
 2. "Ik geef om jou."
 3. "Je bent niet alleen."
 4. "Ik zal je niet alleen laten." -of- "Ik zal je niet verlaten."
 5. "Wil je dat ik je even vast hou?" -of-  "Zal ik je een knuffel geven?"
 6. "Het gaat over en we kunnen het samen overwinnen."
 7. "Wanneer dit allemaal voorbij is, zal ik er nog steeds zijn, en jij ook."
 8. "Ik zal niets zeggen alleen je hand vasthouden en luisteren wanneer je huilt."
 9. "Het enige wat ik wil doen is jou een schouder aanbieden."
 10. "Hey, je bent niet gek!"
 11. "Moge jou kracht uit het verleden reflecteren op de toekomst."
 12. "Ik begrijp je pijn en voel met je mee."
 13. "Ik vindt het erg dat je zoveel pijn hebt. Ik zal je niet verlaten maar zal wel voor mezelf zorgen zodat je niet bang hoeft te zijn dat ook ik pijn zal krijgen."
 14. "Ik luister naar wat je zegt maar kan me niet voorstellen hoe het voor je moet zijn. Ik kan me gewoon niet voorstellen hoe zwaar het moet zijn."
 15. "Je bent belangrijk voor me."
 16. "Als je een vriend (of vriendin) nodig hebt..."
 17. "Ik weet dat je niet zo wilt voelen, maar het is ok."
 18. "Ik zie dat je eronder lijdt."
 19. "Ik weet dat je geen trek hebt om te eten, maar voor het geval dat heb ik wat boodschappen gehaald en iets kleins gekookt."
 20. "Goed je te zien."
 21. "Ik zie dat je weinig energie hebt om iets te doen. Mag ik je helpen door wat taken op mij te nemen? Ik kan de kattenbak even doen of stofzuigen.  Ik weet dat je het ook voor mij zou doen."
 22. "Ik ben hier niet voor mijn vermaak. Ik wil gewoon even bij je zitten en misschien een boek lezen of tv kijken, als je dat goed vind."

Ook voor dit lijstje geld. Vul hem aan door een reactie achter te laten!

Nieuws / onderzoeken: 
Voor dit onderzoek zijn genoeg mensen. Blijf op de hoogte van nieuwe onderzoeken:

13 reacties

Maar voordat u de reacties leest.Maak anderen bewust van depressie. Gebruik de optie hierboven.
CoCon

Goed lijstje ja, alleen jammer dat deze lijst zoveel korter is dan bij de vorige...

Beheer

Helemaal mee eens. Daarom: als je de lijst kan aanvullen, graag.

Mascara

goed lijstje, moest er meteen om huilen, want ik zou graag horen dat er mensen zouden zijn die alleen maar zeggen ik wil je alleen maar even een knuffel geven.....
het wordt hoog tijd dat dat heel normaal wordt...

IkbenTessa

Jammer dat deze dingen bijna allemaal geen effect hebben op mij, en als iemand vraagt te knuffelen dan krijg ik helemaal de zenuwen. Hoe kan je uberhaupt zoveel gevoel hebben als je depresief bent... ken dat wel uit mijn goede periodes hoor en dan kunnen deze dingen best wel fijn zijn. Als ik mijn vader zie dan kan het bijvoorbeeld opeens zo zijn dat hij alle boodschappen betaald en een tientje toestopt en dan zegt laat het gewoon maar even aan mij over... Je hoeft je even geen zorgen te maken, alles komt goed. Gewoon oprecht lief zijn dus, maarja dan moet je het wel op kunnen pikken....

maple

Tja, iedereen ervaart een depressie weer anders en daar komen ook verschillende emoties bij kijken

Mascara

Hoe het kan dat je toch nog zoveel voelt terwijl je depressief bent???

Omdat de "wetenschappers" beweren dat je met depressiviteit gevoelens onderdrukt.... hoeft dit nog niet altijd waar te zijn... Ik voel misschien wel te veel......
Ik ben hooggevoelig en ook de depressie gevoelens ervaar ik daardoor heel intens en ook verdriet

en gelukkig ook wanneer iemand mij op een liefdevolle manier aanraakt komt dat gelukkig nog wel binnen...
Niet iedereen is op dezelfde manier depressief.....

Adria

Goed dat dit lijstje er ook is, ik vroeg me naar aanleiding van het andere topic inderdaad af wat je dan nog wel kunt zeggen. Dit kan ruimte en lucht geven en iemand helpen zijn of haar weg te vinden. Erkenning is het woord dat ik zocht, dat vat het wel goed samen denk ik. Vaak wil je alleen dat iemand er voor je is, naar je luistert en je ook echt 'ziet'. Fijn, al is het inderdaad wel moeilijk om het binnen te laten.
Liefs Adria

MariaRoza

Wat een goed lijstje! Reageerden mensen maar wat vaker zo! Ondanks dat mensen het misschien niet snappen, begip, geduld en liefde is erg fijn als je depressief bent.

JufIlona

Ik ben blij met m'n vrienden en vriendinnen en met name met m'n vriend. Ze begrijpen misschien niet helemaal wat ik bedoel. Maar vragen me wel nog elke keer mee met uitjes en dat soort dingen. En ook krijg ik vaak smsjes met "Ik ben blij met je als vriendin" en "Neem de tijd voor jezelf, of je nou wel of niet mee gaat toch ben ik er voor je!"

Voor de mensen die het andere lijstje alleen maar langer maken; depressie is een ziekte, net zoals je kanker kunt krijgen, treft het je hele directe omgeving! Niet alleen jij hebt er last van ook je omgeving.
En nee; dat doen we niet expres of omdat we aandacht nodig hebben maar omdat we ziek zijn. Je kan het niet altijd zien, maar het is er wel degelijk!

leven

ik heb het samen met me man gelezen, weet niet zeker of hij het goed begrijpt.
ik begrijp het wel, weet soms wat ik voel maar niet waarom ik het voel.
daarom ben ik bang om mijn emtie te tonen, ik weet niet of ik over wil praten of iets wil voelen, net als een hand om me heen.
ik vind het heel jammer

angeldust

mooi lijstje............... alleen mis ik veel van al die dingen die er staan

orchidee

dat is idd een heel mooi lijstje, voor mij is het het sleutelwoord BEGRIP ervaren, en dat is wat ik al zo vaak integendeel heb ontvangen... ik heb mijn hele leven al BEGRIP moeten opbrengen voor het ONBEGRIP en vooral ook het OORDEEL van andere mensen, en ik kan niet meer!

universum

het is precies waar ieder mens naar zoekt en naar verlangt, om te voelen dat zei niet alleen er voor staan in deze wereld.... zelf zit ik ook niet lekker in mijn velletje, en heb veel mee gemaakt. de familie denkt dat ik mijn eigen aanstel en maar moet gaan werken om weer boven op te kunnen komen , maar ze begrijpen niet waar ik mee worstel. het zou zo fijn zijn als er iemand eens liefs tegen me zouden zeggen want daar gaat ieder mens van groeien