inDepressie tipt

  • Momenteel nog geen tips
Meer mannen depressief

Door de economische veranderingen verliezen mannen vaker hun baan dan voorheen. Dat is al reden voor [node:77,title="somberheid", maar dat vrouwen hun rol overnemen kan wel eens zorgen voor een echte [node:4601,title="depressie"]. Dat concluderen psychiaters die onderzoek deden aan de University School of Medicine in Atlanta.

Zij stellen dat de traditionele rolverdeling tussen man en vrouw verschuift en dat dat voor de man moeilijk te behappen is. Nu hebben vrouwen twee keer zo vaak te kampen met een depressie dan mannen, maar die verhouding zou wel eens flink kunnen veranderen meent dr. Boadie Dunlop in Daily Mail.

Gezichtsverlies
Volgens de onderzoekers is een van de redenen voor de toenemende depressies onder mannen de carrière van vrouwen. Westerse vrouwen doen het namelijk steeds beter op de arbeidsmarkt, worden vaker de belangrijkste kostwinner en nemen belangrijke beslissingen.

Dit is voor de man moeilijk te verdragen omdat zijn functie als beschermer van het gezin hem wordt ontnomen. Reden voor depressie dus volgens de psychiaters in Atlanta. En dat niet alleen, de verschuiving binnen het gezin zorgt ook voor huwelijksconflicten.

Gevoel uitspreken
De toenemende dominantie van vrouwen in werk, huishouden en beslissingen is niet de enige reden voor de verwachte toename van het aantal depressieve mannen. Volgens de psychiaters is het namelijk ook zo dat de moderne maatschappij van mannen verlangt dat ze hun gevoel uitspreken.

Ze zouden hier steeds beter in worden, waardoor ze hun onvrede over de rolverdeling thuis eerder zullen uitspreken dan voorheen. Ze geven zo toe aan hun onzekerheden en emoties, waardoor het volgens de onderzoekers zomaar kan gebeuren dat het aantal depressieve mannen groter wordt dan het aantal vrouwen dat aan een [node:4601,title="depressie"] lijdt.

Nieuws / onderzoeken: 
Voor dit onderzoek zijn genoeg mensen. Blijf op de hoogte van nieuwe onderzoeken: