inDepressie tipt

  • Momenteel nog geen tips
Facebook depressie

Nu hebben onderzoeken uitgewezen dat facebook (vooral bij jongeren, omdat deze het meest aktief zijn op facebook) kan leiden tot een [node:4601,title="depressie"]. Het volledig artikel.

De 'Facebook depressie' komt vooral voor bij tieners die geobsedeerd lijken te zijn door het medium. Volgens Dr. Gwenn O'Keeffe, kinderarts en hoofdauteur van de nieuwe richtlijnen voor sociale media van de American Academy of Pediatrics (AAP), heeft Facebook bepaalde eigenschappen die het moeilijk maken om zich in de community staande te houden, zeker voor kinderen met [node:81,title="weinig zelfvertrouwen"]. Honderden 'vrienden', veel berichten op het statusoverzicht en foto's van gelukkige mensen die leuke dingen doen, kunnen er voor zorgen dat een jongere zich nog veel slechter gaat voelen, omdat hij dit allemaal niet heeft. Het lijkt op een populariteitswedstrijd en het haalt minder populaire kinderen nog verder naar beneden.

Facebook is een soort 'hangplek' waar jongeren elkaar ontmoeten, zegt O'Keeffe, en dat heeft ook voordelen, zoals contacten onderhouden met vrienden en familie, foto's delen, ideeën uitwisselen. Veel van wat jongeren op Facebook doen is gezond, maar ze kunnen té ver gaan. Dr. Megan Moreno van de University of Wisconsin, kinderarts gespecialiseerd in adolescenten deed onderzoek naar sociale netwerken van middelbare scholieren. Volgens haar versterkt Facebook het gevoel van verbondenheid bij sociaal goed aangepaste kinderen, maar heeft het een tegenovergesteld effect bij kinderen met aanleg voor [node:4601,title="depressies"].

De richtlijnen waarschuwen ook voor de psychosociale gevolgen van cyberpesten, dat vaak op Facebook gebeurt en in het ergste geval zelfs tot [node:87,title="suïcide"] kan leiden. Kinderartsen moeten ouders stimuleren om met hun kinderen te praten over het gebruik van sociale media. Ouders moeten ook geïnformeerd worden over Facebook depressies, cyberpesten, sexting, enz. Maar ouders moeten ook weer niet het idee krijgen dat hun kinderen alleen maar [node:851,title="depressief"] kunnen worden van Facebook.

Bron:CBC.ca en Welingelichte kringen

Wij vragen ons af: gebruik jij ook facebook? Zoja, wat is jouw standpunt op dit onderwerp.

Nieuws / onderzoeken: 
Voor dit onderzoek zijn genoeg mensen. Blijf op de hoogte van nieuwe onderzoeken:

1 reactie

Maar voordat u de reacties leest.Maak anderen bewust van depressie. Gebruik de optie hierboven.
Beheer

Voor allen die op facebook actief zijn. Wij hebben voor inDepressie ook een facebook-pagina aangemaakt. Dus voor hen die op facebook zitten en last beginnen te krijgen van neerslachtigheid maar niet op indepressie.nl willen kijken kunnen nu dus terecht op: http://www.facebook.com/pages/Depressie/115925068466757.

Mocht je op facebook zijn en direct al het nieuws van indepressie.nl willen zien dan kun je terecht op: http://www.facebook.com/pages/Depressie/115925068466757?sk=app_148285918....

En uiteraard voor hen die hier gebruik van maken, klik even op de like button op de indepressie facebook-pagina.