Heb ik een depressie ?

Depressie

Heb ik een depressie ?

Elo

Hey iedereen, ik heb even jullie mening nodig.

Ik ben sinds maart nu thuis, was zwaar overwerkt dus dokter schreef me thuis met burnout ma dat bleek het uiteindelijk niet te zijn, mijn psychiater zegt depressie.

Nu ben ik hier zo over aan het twijfelen want mijn symptomen zijn : slapeloosheid (slaap nu met medicatie), nergens zin in en geen plezier, ook hele tijd aan het piekeren maar niet over negatieve gevoelens/problemen zoals een depressie normaal gaat maar wel over hoe ik hier uit ga geraken, waarom ik me toch zo leeg voel, wat kan helpen om me hieruit te krijgen. Therapie met psycholoog helpt dus niet want denk niet aan problemen ofzo, het lijkt alsof mijn lichaam gewoon knop heeft omgezet en ik nu dus gedoemd ben om geen plezier te hebben en hele tijd maar te piekeren erover. Ik vind dit allemaal zo vreemd, en dus daarom dat ik ook twijfel aan diagnose. Ik heb al twee behandelingen met medicatie achter de rug die niet aanslaan. Ik heb ook geen bijwerkingen ofzo en voel me er ook niet slechter van.

Is dit herkenbaar voor iemand ? Of hoe voelen jullie jullie/ wat denken jullieals je in depressie zit ?

Buiten mijn wandeling en series kijken, doe ik letterlijk niets thuis naast piekeren dan. Enorm frustrerend want de dagen duren een eeuwigheid.

Bedankt !!

Reacties

rita

Beste Elo, ik herken sommige van jouw klachten. Ik heb wel een depressie en daardoor last van slapeloosheid. Ik heb ook niet doorlopend negatieve gedachten, maar wel een rot en naar gevoel in mijn hele lichaam. Ik noem het een "allesoverheersend" rot gevoel in mijn gevoel waardoor ik nergens zin in heb. Spanning in mijn hele lichaam met daarbij hartkloppingen, heel naar. Daardoor kan ik me niet ontspannen en plezier hebben in dingen die ik normaal wel doe. Het liefste ben ik thuis, daar voel ik me veilig. De uitdaging voor mij is nu om ondanks het nare gevoel in mijn lichaam en de bijwerkingen naar buiten te gaan en dingen te ondernemen. Dat kan mij helpen uit de depressie te komen. De stap om uit mijn veilige omgeving te gaan en naar buiten te gaan is heel moeilijk. Ik heb medicatie met helaas bijwerkingen, dat maakt het extra moeilijk om vol te houden. Ik vind het erg zwaar om uit de depressie te komen, omdat de medicatie bij mij nog niet aanslaat. Heb je al internet rondgekeken op diverse sites over depressie? Daar wordt beschreven welke symptomen een depressie kan zijn. Misschien herken je jezelf daarin. Je hebt al de stap naar een psychiater gemaakt, dat is prima. Therapie kan je helpen. Ik hoop dat mijn berichtje een beetje steun kan geven. Groet

Dipjes

Dag ELO
Ja of het nu depressie of burn out is maakt voor het effect niet zo uit, het is broer en Zus. Het is zeer herkenbaar wat je beschrijft. Veel mensen onderschatten hoe heftig het is als je plots niet meer werkt. Dat hebben zelfs pensionadoos. Je moet je tot alles opnieuw verhouden. Hele dag niks doen is herkenbaar, op de bank liggen hoor je vaak.
Goed dat je wandelt! Bewegen buiten is zeer belangrijk!
Elk stukje activiteit help. Regelmaat en structuur helpt.
Dat is niet een voudig als je nergens zin in hebt.
Je medicatie komt van n specialist die thuis is in medicatie want dat is een ingewikkeld verhaal. En heel persoonlijk wat past bij jou. Bekend is dat mensen heel individueel reageren op medicatie.Uitproberen is vaak nodig en heel naar want kost veel tijd terwijl je je naar voelt. Is helaas wel gewoon. Vaak kan je na enkele weken (4-6) pas wat voelen van effect. Dat is normaal maar duurt voor je gevoel eeuwen omdat je je zo naar voelt. Praat erover met je psychiater dan kan hij bijsturen. Als je het huis verlaat kom je ook vanzelf weer op belevenissen die positief zijn. Een kletspraatje met een onbekende, iets ongewoons etc het helpt allemaal om de dag door te komen. Contact met vrienden al is het kort, helpt ook. Sta jezelf toe dingen kort te houden. Wees aardig voor hezelf. Ik was bijvoorbeeld gister op een feestje, moest er wel heen want zeer oude vriendin. Heb het kort gehouden maar heb even gedanst en dat bleek goed te voelen. Zulke kleine dingen zijn positieve houvasten.
Het goede gewenst

Elo

Dag dipjes,

Ja dat is het nu net, ik kom wel buiten en probeer ook kort vrienden te zien ma die bui blijft hangen overal en altijd :( en dat gepieker ook, het is echt zwaar..
Jaa ik zal het er zeker binnekort met mijn psychiater over hebben. Ik weet wel dat iedereen me zegt is depressie maar iets in mij zegt dat het dat niet is en daarom dat ad niet werken maja wat is het dan wel .. weet ik zelf niet ..

Dipjes

ELO

Wat goed dat je buiten komt en je vrienden ziet. Het gaat daarbij niet om hele grote projecten maar om beperkte korte ontmoetingen en activiteiten. Dat kan bemoedigend zijn. Ik vind zelf dat ik eigenlijk niks doe maar het is meestal toch nog wel een lijstje als ik het s avonds op een rijtje zet. Dat kan bemoedigend zijn.
Zo van nou dat heb ik toch maar mooi wel gedaan met mijn sombere hoofd. Al is het maar een klein klusje alle beetjes helpen. Soms voel je dan ineens even hoop daardoor of verlichting van somberte. Je bui gaat niet definitief weg maar je merkt dat ze even opgelicht kan worden, dat kan bemoedigen een sprankje licht.
Zo begint herstel bij mij weet ik uit lange ervaring
Dips

carolien

hallo Dipjes,

Was jij het laatst niet die dacht dat hij bipolair is?
Hen je nu een andere diagnose of zijn hier twee dippen op het forum.
Kan ook natuurlijk. Hoe oud ben je als ik vragen mag? Sterkte er mee!

Dipjes

Hi ELO

Verschil tussen Burnout en depressie is dat Burnout met werk te maken heeft maar wat is de kip en wat het ei? Maakt misschien ook niet zo veel uit. Allebei kosten ze tijd en zijn ze heel erg naar om mee te maken.
Je hebt gesprekken gehad maar knapte daar niet van op schreef je. Het is soms een zoektocht naar wat helpt inderdaad. Verschillende soorten pillen en gesprekken uitproberen dat kost tijd. En dat duurt zo lang als je je zo rot voelt,, dan wil je van dat gevoel af zo snel mogelijk he. Toch is uitproberen en samenwerken met hulpverleners wel de weg om er uit te komen. Wandelen is goed he dat doe je zelf al. Soms tegen je weerstand in gezelschap zoeken geeft je weer even de beleving dat je ergens anders mee bezig bent. Dat is even prettig. Klein succesje. Krijg je medicatie van de huisarts? Dan kan je ook eens een verwijzing naar specialist (psychiater) vragen die daar meer van weet en meer kan doen met preciese medicatie, hoeveel en wanneer.
En/Of een psychotherapeut om wat meer grip te krijgen

Dipjes

Hi ELO

Maakt niet zo heel veel uit misschien hoe het heet, Burnout en depri is broer en zus alleen is Burnout verbonden met werk. Maar ja depressie heeft ook invloed op je werk. Wat is de kip en wat het ei he.
Jammer dat je zo moet uitproberen met medicatie en dat gesprekken niet opschieten. Het is vaak een zoektocht voor je vind wat bij je past. Blijf in contact met de psych om dit uit te vinden want wat werkt is heel persoonlijk en best ingewikkeld. Er speelt zo veel mee. Uitproberen kost tijd he en dat duurt lang als je je zo rot voelt. En Piekeren hoort erg bij beide diagnoses he. Gek is dat je achteraf als de depressie opklaart dan denkt “ waar maakte ik me nu toch ook weer zo druk om?” Dat kan je je dan niet eens meer voorstellen. Alle oneffenheden lijken nu heel groot allemaal he.

Dipjes

Hi ELO

Burn out en depri practisch hetzelfde he, voor de behandeling maakt het niet zo uit hoe het heet. Wat je. Beschrijft past goed bij alle twee. Ja het is soms zoeken om te vinden wat bij je past, ellendig want dat kost tijd.
Je wilt dat het stopt zo snel mogelijk! Samen met je psych in goed overleg dat uitvinden is toch de weg. Er is zo veel mogelijk, allemaal net even anders. Als het opklaart kan je je dan niet meer voorstellen waarover je nu zo piekerde, gek he

inDepressie tipt

  • Momenteel nog geen tips