inDepressie tipt

  • Momenteel nog geen tips

Depressief?

Vaak schreeuwen mensen te snel: ik ben depressief. U voelt zich down, het zit allemaal tegen. U bevind zich in een periode dat niet alles lekker wilt lopen. U heeft even geen puf om voor een bepaald doel harder te werken. Geen puf om ervoor te gaan. Misschien heeft zich een situatie voorgedaan waardoor u wat tranen heeft laten rollen. U wilt een paar dagen gewoon lekker in bed liggen luieren en het aan u voorbij laten gaan. U voelt zich zoals velen nu zouden zeggen: Depressief! Toch? Want zeg nou zelf, u zit niet lekker in uw vel, u bent down. Daar draait het toch allemaal om in een depressie?

Het boek van Trudy Dehue de depressie epidemie biedt haar kijk op depressie.

Verborgen klachten en depressief zijn

Vele mensen maken deze fout. Bij een depressie komt veel meer kijken. Meestal weet u niet waarom u voelt, wat u voelt. U weet wellicht ook niet eens dat u in een depressieve fase zit. Dit komt bijvoorbeeld doordat bepaalde klachten bij een depressie “schuil” gaan achter andere klachten. Dit komt vaak doordat u bijvoorbeeld bij de huisarts met lichamelijk klachten zoals hoofdpijn, extreme vermoeidheid en met geestelijke klachten als bijvoorbeeld somberheid en concentratie problemen bent geweest. En u al gauw wegkwam met medicijnen voor uw hoofdpijn en/ of extreme vermoeidheid. De arts zal hoogst waarschijnlijk hebben gezegd dat de geestelijke klachten (de somberheid en concentratie problemen), samenhangen met de lichamelijke klachten. In plaats van andersom. En dat, als u van uw lichamelijke klachten af bent, de geestelijke klachten ook verdwijnen. Op dat moment wordt niet gedacht dat u een depressie kan hebben.

Vaak wordt er vergeten om naar de achterliggende gedachte van uw klachten te kijken. Waardoor de arts vaak veel later pas erachter komt dat u al die tijd al depressief bent. Er wordt vaak vergeten dat de geestelijke aandoening, depressie, ook bestaat. Vaak bent u zelf ook in de ontkenningsfase. Of schaamt u zich voor het beeld wat omstanders hebben over depressieve personen. Voor de buitenwereld probeert u zich dan sterk te houden en het te verbergen. Een masker draagt u dan. Een masker met een lach. Een lach dat niet gemeend is. Niemand die mag merken dat u depressief bent.

Depressief zijn is...

Een depressie is niet in één of enkele woorden te beschrijven. Meestal heeft u een gevoel van angst, pijn en verdriet. U heeft nergens meer zin in, nergens bent u meer in geïnteresseerd en ook beleeft u nergens meer plezier aan. Vaak gaan die gevoelens bij een depressie gepaard met concentratie problemen. Het bezig kunnen blijven met dat waar u mee bezig was lukt niet. U vergeet veel, kunt kampen met schuldgevoelens jegens anderen of uzelf. U draagt een leeg, dood gevoel van binnen met u mee. Eten laat u wat vaker of altijd staan omdat uw honger gevoel weg trekt. Of u troost uzelf juist door te eten. U heeft slaapproblemen en vooral lichamelijke klachten. Dit zijn enkele voorbeelden van wat komt kijken bij een dip dat eigenlijk een depressie is. Natuurlijk is er geen precieze omschrijving van wat een depressie precies is en wat u dus zou “moeten” denken of voelen.

Sint janskruid werkt goed tegen somber- en neerslachtigheid. Voedingssupplement Steigerwald Laif bevat ook Sint janskruid.

Het ontstaan van een depressie

Hoe een depressie kan ontstaan is heel verschillend. De één kan depressief zijn geworden omdat hij of zei een dierbare verloren heeft. De ander kan depressief worden door de baan van zijn of haar dromen die hij of zij is kwijt geraakt. Een ander wordt depressief door een onverwerkt verleden. Een ander wordt weer depressief door “kleine” gebeurtenissen samen. Een depressie krijgen kan trouwens ook erfelijk bepaald zijn! Daarom zal een persoon waarbij in de familie veel leden met depressies kampen, gemiddeld een hogere kans hebben om depressief te worden dan iemand waar depressie minder voorkomt in de familie.
Een depressie kunt u ook krijgen door bijvoorbeeld: een ziekte, een lichamelijke aandoening, een zwangerschap, een oorzaak binnen de hersenen, een groot verlies of overlijden, u kunt verkeerde medicijnen voorgeschreven hebben gekregen, of u kunt depressief zijn geworden door de bijwerking van bepaalde medicijnen. Medicijnen waar dit vaak bij voorkomt zijn onder ander: hormoonpreparaten, middelen bij ziekte van parkinson of middelen tegen hoge bloeddruk en hartziekten.

Depressief worden kan iedereen

Doordat er verschillende redenen voor zijn ervaart iedereen zijn of haar depressie anders. Een depressie kan bij iedereen voorkomen baby’s, peuters, kleuters, tieners, adolescenten, of de oudsten onder ons. Meestal zijn er wel vergelijkingen te vinden tussen de verschillende depressies. Om u te helpen met het beantwoorden van de vraag heb ik een dip of een depressie? Hebben wij voor u drie zeer belangrijke punten. Mocht u zich hierin herkennen is er een grote kans dat u in een depressieve fase zit.

  • Bij het eerste punt, is uw stemming heel erg verlaagd van het ene uiterste tot het andere (hoe depressiever u bent des te erger die stemming wordt). Waardoor vooral de gevoelens zoals, zin hebben in en het plezier hebben aan, heel erg verminderd of weg zijn. Wel moet deze stemmingsdaling minstens twee weken hebben aangehouden.
  • Het tweede punt is dat door deze stemmingsdalingen u op alle gebieden slecht beïnvloed wordt in het volledig of positief kunnen functioneren.
  • Verder moet het samenhangen met minstens drie van de symptomen op de pagina: symptomen van een depressie.

Mocht u toch meer "zekerheid" willen dan kunt u de depressie test doen. Klik hier om de depresie test te doen.
Als u zich in meerdere van de voorbeelden van de kenmerken van een depressie herkent. Weet dan dat u niet de enige bent. Er zijn meer depressieve lotgenoten die kampen met de nadelen van depressies. Er zijn ook mensen die u graag willen en kunnen helpen. Wij van inDepressie.nl en velen anderen staan voor u klaar. Maar ook u kunt met uw ervaringen klaar staan voor anderen op deze site. En anderen daardoor helpen.

Meld u nu aan op inDepressie.nl en doe uw verhaal, lucht uw hart bij ons en schrijf de depressie van u af! Toegeven dat u in een depressie zit is de eerste stap naar de echte verlossing! Klik hier om u aan te melden.