inDepressie tipt

 • Momenteel nog geen tips

Postnatale depressie (postpartum depressie)

Als u als jonge vrouw zwanger bent, maakt u natuurlijk in een korte tijd heel veel veranderingen door. In en rondom uw lichaam verandert er veel. Hormonaal veranderd er ook veel. Dat geld ook op emotionele en sociale vlak.

De eerste dagen na de bevalling staat u dan ook onder grote druk. U bent moeder en u heeft meteen één van de grootste verantwoordelijkheden.

Daarom is een kind krijgen een grote gebeurtenis, waarbij u heel veel te maken kan krijgen met nervositeit, huilbuien, angst, geprikkeld zijn en natuurlijk slaapproblemen. 50% tot 80% van de vrouwen die moeder worden, krijgen te maken met baby blues (huilbuien).

Tijdschrift MAMAbiedt informatie en praktische tips. Het boek Kraamtranen biedt u nog meer inhoudelijke informatie.

Deze huilbuien kunnen snel over zijn. Elke vrouw is anders soms kan het dus ook maandenlang doorgaan. En zeg nou zelf maandenlang huilen maakt niemand vrolijk. Al stond u te trappelen om een kindje te krijgen, ineens is daar dat sombere gevoel.

U bent prikkelbaar, angstig en neerslachtig. Een depressie na de geboorte wat ook wel Postnatale depressie wordt genoemd is dan ook heel makkelijk te krijgen bij jonge moeders.

Deze depressie kan beginnen na de bevalling, maar dat kan ook pas na enkele weken optreden. Wanneer u bijvoorbeeld stopt met borstvoeding geven en begint met werken.

Ondanks dat elke depressie anders is, lijken de symptomen van een Postnatale depressie veel op andere depressies.

 • U bent overbezorgd over u kindje. Of u heeft geen moeder gevoel en heeft weinig tot geen plezier aan uw kind. U kunt zelfs heftige gevoelens van afkeer en haat hebben tegenover uw baby.
 • Doordat u weinig zelfvertrouwen heeft, heeft u het gevoel dat u geen goede moeder bent.
 • U heeft last van huilbuien en een sombere stemming.
 • U bent niet geïnteresseerd in uw baby, of toont geen initiatief zoals het kind oppakken en te vertroetelen. U voelt u machteloos, angstig en piekert heel veel.
 • U heeft concentratieproblemen, u vergeet heel veel en u voelt u een beetje verward.
 • U heeft gevoelens van machteloosheid, wanhoop en angst en sterke neiging tot piekeren.
 • U slaapt slecht of juist heel veel. Waardoor u gevoelens kunt hebben van extreme vermoeidheid en/of lusteloosheid.
 • U kunt het gevoel hebben alsof u leeg van binnen bent of dood. En een slechte tot extreme eetlust hebben.
 • U bent zeer prikkelbaar en kunt heel agressief uitvallen door bijvoorbeeld te schelden en te beschuldigen.
 • U kunt klachten hebben zoals hoofdpijn, pijn in de borst en misselijkheid.

Het boek Postnatale depressie beschrijft alles inhoudelijker. Brooke shields beschrijft in haar boek In de schaduw van mijn geluk, hoe zij kampte met de postnatale depressie.

U kunt ook last hebben van waanbeelden waardoor u het contact met de werkelijkheid kunt verliezen. Als dat het geval is, is er sprake van een Postnatale Psychose. De moeder denkt dan bijvoorbeeld dat het kind niet van haar is of ziet in een flits voor zich dat ze de baby van het bed laat vallen.

Ze kan zo somber zijn dat ze denkt dat zij of de baby dood beter af is zonder haar. In zo een geval moet direct deskundige hulp worden ingeschakeld!