inDepressie tipt

  • Momenteel nog geen tips

Depressie

Ooit het gevoel gehad alsof uw leven nutteloos is? Alles gaat alleen maar neerwaarts. U zit vast, in een diep zwart gat, waar u maar niet uit lijkt te komen. Een depressie. Niets maar dan ook niets gaat goed. Niets of niemand kan u helpen hieruit te komen. Lijkt het. Emoties racen door uw lichaam. Verdriet, woede, angst, pijn, onzekerheid, een constant gevoel van paniek. Soms voelt u zich zo slecht, zo down, zo eenzaam… Dat er maar één “oplossing” door uw hoofd spookt… Zelfdoding.

Dit kan u verlossen van de pijn, het verdriet, het gevoel dat u anderen alleen maar pijn doet en tot last bent en al die andere gevoelens die u zo ongelukkig laten voelen. U denkt dat het wellicht beter is als u er niet meer zou zijn. Want zeg nou zelf: U bent verlost van al uw pijnlijke gevoelens en de mensen om u heen, die u vaak niet eens begrijpen, zijn van u “verlost”. Toch?

Dit zijn een aantal van de symptomen die mensen voelen wanneer ze depressief zijn. Depressie, één van de meest voorkomende ziektes, is een geestelijke aandoening wat invloed kan hebben op uw lichamelijke toestand, uw leven en uw omgeving. Een depressie kan zelfs leiden tot zelfdoding.

Dip of depressie

Let op! Een sombere stemming hebben wat wellicht ontstaan is door: liefdes verdriet, die baan die u bent kwijtgeraakt, of die wedstrijd die u verloren heeft. Hoeft niet meteen een depressie te zijn. Dat wilt niet zeggen dat deze of soortgelijke situaties niet kunnen leiden tot een depressie. Ieder persoon is uniek. Dus ieder persoon gaat anders om met één dezelfde situatie. Bij de één kan de sombere situatie na een paar dagen voorbij zijn, bij de ander kan het veel harder aan de persoon trekken en leiden tot een depressie. De ander heeft daarom veel langer nodig om het te verwerken.

Lees meer over depressie in het boek de Depressie-epidemie van Trudy Dehue.

Depressie en de cijfers

Volgens de gegevens van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie heeft 1 op de 10 mannen en 1 op de 5 vrouwen minimaal één keer in het leven een depressie. Dit betekend dus dat er op een willekeurig moment in Nederland meer dan 750.000 mensen depressief zijn, gemiddeld 1 miljoen. U bent dus niet de enige! Per jaar maken naar schatting 1.200 mensen die lijden aan een depressie een eind aan hun leven.

Depressie, heb ik dat?

Wat voor soort depressie u heeft hangt af van de hoeveelheid aan verschijnselen u heeft. En die verschijnselen weer in combinatie met elkaar. Hoe meer verschijnselen u heeft hoe zwaarder de depressie is. Hoe minder verschijnselen u heeft hoe milder uw depressie is, dus hoe beter!

Als u meer duidelijkheid in uw situatie wilt, kunt u online de depressie test uitvoeren.

Pak de depressie aan, leest het boek Stap voor stap je depressie te lijf.

Al ongeveer twintig jaar wordt op het gebied van depressies gebruik gemaakt van een Amerikaans indelingssysteem genaamd de DSM. Wat staat voor Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders.

De DSM is opgesteld in een handboek wat gebruikt wordt bij het stellen van een diagnose bij psychiatrische onderzoeken. In dit boek kunnen artsen lezen welke klachten en ziekte verschijnselen bij iemand aanwezig moeten zijn voor dat de arts een bepaalde diagnose mag stellen.

Meest voorkomende depressies?

De drie meest voorkomende depressies die staan in het DSM-IV-TR. Zijn:

  • Depressieve stoornis
  • Dysthyme stoornis
  • Bipolaire stoornis

Dat wil niet zeggen dat er geen meerdere vormen van depressies bestaan. Of dat andere vormen van depressies niet gekenmerkt worden of niet belangrijk zijn. Elk persoon is belangrijk!

Omdat ieder persoon zijn of haar depressie anders is. Hebben wij hieronder de verschillende vormen van depressie voor u beschreven.

De gewone depressie (unipolaire depressie)
— De gewone depressie (unipolaire depressie) Unipolaire depressie is een gewone depressie (...
Chronische depressie (dysthyme depressie)
— Wanneer u last heeft van een Chronische depressie heeft u een relatief lichte vorm van een...
Postnatale depressie (postpartum depressie)
— Als u als jonge vrouw zwanger bent, maakt u natuurlijk in een korte tijd heel veel...
Winter depressie (seizoensgebonden depressie)
— Een Winterdepressie is een depressie dat bij veel mensen voorkomt. Iedereen kan een...
Manische depressie (bipolaire depressie)
— Wanneer u Manisch depressief bent krijgt u veel te maken met extreem wisselende gevoelens en...
Aanpassings depressie
— Een plotselinge of nare ingrijpende gebeurtenis, zoals bijvoorbeeld een echtscheiding, kan u...
Geremde depressie
— Bij een Geremde depressie komen bij u dezelfde symptomen voor als bij een gewone depressie. Hier...
Depressie met vitale kenmerken
— Bij een depressie met vitale kenmerken komen dezelfde symptomen voor als bij een gewone...
Geagiteerde depressie
— Bij een Geagiteerde depressie komen bij u dezelfde symptomen voor als bij een gewone depressie...
Gemaskeerde depressie
— Bij een Gemaskeerde depressie komen bij u dezelfde symptomen voor als bij een gewone depressie. U...
Depressie met psychotische kenmerken
— Bij een depressie met psychotische kenmerken komen bij u dezelfde symptomen voor als bij een...